Parforholdet

Parforholdet

Når vi forelsker os og finder sammen som par, er det ofte forskelligheden, vi tiltrækkes af. Det er i forskelligheden, vi ser den andens personlighed.

Efter forelskelsen kommer hverdagen, og noget af det, der før tiltrak os, kan nu blive et irritationsmoment. I nogle forhold bruges der utrolig meget energi på at lave partneren om. Det er nedbrydende og spild af energi. Vi kan ikke lave andre mennesker om, med mindre de selv har et ønske om forandring.

Vi kan kun ændre på os selv og, her er det en hjælp at have en støttende, kærlig nærtstående, som magter både at være åben og lyttende, og samtidig tro mod sine egne længsler og grænser.

Hvis det alligevel en sjælden gang skulle lykkes for os presse partneren til at blive en anden, end hun/han er, vil vi alligevel ikke være tilfreds med resultatet. Vi mister respekten for den anden og dermed muligheden for at elske.

At ville lave den anden om indebærer at være kritisk. Ingen mennesker vokser og udvikler sig under kritik. Kritik er destruktiv for nærheden, kærligheden og seksualiteten. Når vi ønsker at lave vores partner om, er det, fordi vi ikke selv er tilfredse; der er noget, vi savner. Derfor bliver vi kritiske.

Den bedste løsning er at bruge energien på at tale om og lytte til hinandens længsler og savn. Vi lærer bedst vores partner at kende, når vi ser og lytter.